Výzvou je spolupráca s Anglo American Decarbonisation Ventures a jej cieľom je identifikovať startupy a inovátorov s riešeniami, ktoré riešia 5 nižšie uvedených tém:

1. Ťažba: Využitie surovín zo železnej rudy na použitie v procesoch priamej redukcie železa

2. Predspracovanie: Zníženie alebo odstránenie emisií uhlíka v existujúcich fázach predspracovania, ako je spekanie a vytvrdzovanie

3. Výroba: Použitie moderných technológií vysokých pecí, procesov DRI-Elektrická oblúková pec alebo alternatívnych technológií výroby ocele

4. Recyklácia: Umožnenie zvýšeného využívania šrotu pri výrobe vysokokvalitnej plochej ocele

5. Následné spracovanie: Použitie riešení na zachytávanie uhlíka alebo sekvestrácie na splnenie rozsahu emisií uhlíka z vysokých pecí.

Anglo American si uvedomuje kritickú výzvu klimatických zmien a teraz predkladá Plán udržateľnej ťažby, ktorý sa zameriava na 50 % zníženie svojich emisií v rozsahu 3 do roku 2040. S významným podielom emisií Anglo American v rozsahu 3 pochádzajúcim z následného využívania železnej rudy v výroba ocele táto výzva je jednou z mnohých iniciatív, ktoré spoločnosť začala s cieľom urýchliť dekarbonizáciu oceliarskeho sektora. Skvelá príležitosť pre začínajúce podniky a podnikateľov s riešeniami na dekarbonizáciu ocele.

Cieľom výzvy je ponúknuť úspešným kandidátom potenciálne investície rizikového kapitálu zo strany Anglo American a akúkoľvek následnú technickú alebo komerčnú podporu, ktorú sa Anglo rozhodne poskytnúť. Kľúčovým kritériom hodnotenia riešení bude, či sú inovatívne, či sa môžu stať cenovo konkurencieschopnými a či budú mať dosah. Pod pojmom „účinný“ rozumieme, že riešenie dokáže odstrániť až 0,2 t CO2 na tonu vyrobenej ocele.

Aká je úloha EIT RawMaterials?

EIT RawMaterials koordinuje túto výzvu a oslovuje svoju sieť inovatívnych startupov a inovátorov aktívnych v tejto téme. Veríme, že táto výzva môže byť dobrou príležitosťou pre vašich zamestnancov, výskumníkov, študentov a odporúčame vám, aby ste sa prihlásili, ak uznáte za vhodné a relevantné pre váš súčasný a budúci rozvoj podnikania.

Máte záujem, čo robiť ďalej?

Inovátorom sa odporúča, aby sa prihlásili do 22. mája 2023 do 20:00 SEČ o šancu získať financovanie a potenciálne priemyselné partnerstvá.

Pozrite si webovú stránku výzvy: Anglo American Challenge – EIT RawMaterials Open Innovation Services

Zaregistrujte svoju aplikáciu tu: https://webportalapp.com/sp/login/angloamericanchallenge2023

V prípade otázok kontaktujte: laurence.lamm@eitrawmaterials.eu