Projekt RESEERVE spustil západobalkánsky register minerálov s cieľom poskytnúť komplexný a užitočný register primárnych a sekundárnych nerastných surovín. Register západobalkánskych minerálov sa zameriava na kovy a priemyselné primárne nerasty, ťažobné a hutnícke odpady v týchto krajinách ESEE: Albánsko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Macedónsko, Čierna Hora a Srbsko. Cieľom projektu je zvýšiť kapacitu riadenia nerastných surovín v krajinách západného Balkánu a zabezpečiť dostatočný tok informácií o nerastných surovinách pre európsky priemysel na rozšírenie ich podnikania a investícií v regióne západného Balkánu.

Projekt RESEERVE predstavuje prvý krok k nadviazaniu spolupráce medzi krajinami, kde ešte nie sú partneri EIT RawMaterials. V súlade s potrebami EÚ v oblasti nerastných surovín a strategickými trendmi poskytuje západobalkánsky  register minerálov verejne dostupné údaje pre zainteresované strany: potenciálnych investorov, spoločnosti spojené s minerálmi, výskumné a vzdelávacie inštitúcie.

Projekt zníži náklady na prieskum a investičné riziká, čím pozitívne prispeje k zvýšeniu hospodárskeho rozvoja a zamestnanosti v regióne ESEE. Projekt je tiež v súlade so zelenou dohodou EÚ zameranou na transformáciu EÚ na spravodlivú a prosperujúcu spoločnosť s moderným a konkurencieschopným hospodárstvom.

Západobalkánsky register minerálov primárnych surovín

Západobalkánsky register nerastných surovín sa týka ložísk nerastných surovín a dotácií v krajinách susediacich s EÚ na západnom Balkáne. Register minerálov uľahčuje zakladanie západobalkánskej minerálnej komunity a urýchľuje prieskum minerálov. Tieto opatrenia umožnia integráciu západného Balkánu do paneurópskeho trhu s minerálmi. 

Západobalkánsky register minerálov sekundárnych surovín

Vytvorením západobalkánskeho registra minerálov druhotných surovín sa získajú informácie o miestach ťažby a metalurgického odpadu v zapojených krajinách ESEE a vytvorí sa spoločný súbor údajov pre túto časť Európy, aby sa zlepšila ich dostupnosť. Vytvorený dátový súbor obsahuje nasledujúce informácie o druhotných ložiskách minerálov: základné geografické informácie o každom mieste, typ skládky odpadu, geometria a primárne vyťažené prvky. Na ložiskách odpadu bolo vykonané hodnotenie a klasifikácia potenciálnych druhotných surovín, identifikácia možností ťažby a hodnotenie vplyvov na životné prostredie. Takýto systematický prístup predstavuje dobrý východiskový bod pre priemysel ťažby nerastných surovín na vstup na nové trhy.

Viac o projekte RESEERVE: https://reseerve.eu