„Keď si dáte ráno kávu z vašej obľúbenej šálky, pozriete sa cez okno, nasadnete do auta, zapnete počítač, zavoláte smartfónom svojim známym,…. všetky tieto produkty obsahujú nerastné zdroje. Minerály sú všade okolo nás a náš životný štandard je na týchto zdrojoch závislý.“

Sme radi, že sa s vami môžeme podeliť o ďalší z výstupov projektu 3D Briefcase, ktorým je publikácia o nerastných surovinách s názvom „Minerály a ich každodenné využitie“. Knižka môže poslúžiť nielen na výuku geovedných disciplín na školách, ale predovšetkým je určená širokej verejnosti, dozvedieť sa niečo o dôležitosti baníctva, ťažby a využívaní nerastných surovín v našom každodennom živote. Dozviete sa v nej ako vyzerajú, ako sa získavajú, aké majú vlastnosti, aj aké majú využitie konkrétne nerastné suroviny: rudy železa, lítia, zinku, hliníka, cínu, volfrámu, ortuti, medi, zlata; nerudné suroviny ako magnezit, talk, kremeň.

Celý názov projektu 3D Briefcase, zahŕňa v sebe titulok: „3D Briefcase. Learning the use of minerals through non-conventional and digital tool“. Naša knižka preto využíva moderný digitálny nástroj akým je rozšírená realita. Vďaka AR aplikácii (augmented reality, t.j. rozšírená realita) budete môcť vidieť jednotlivé minerály v 3D zobrazení.

Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach bola lídrom tejto aktivity. Všetkým partnerom projektu ďakujeme za spoluprácu.

Publikácia je dostupná v slovenskom jazyku online na tomto odkaze: https://online.fliphtml5.com/thskv/dqyv/

Stiahnuť si ju môžete v pdf formáte TU

Publikácia je taktiež dostupná v anglickom jazyku online tu: https://online.fliphtml5.com/utwgc/xslj/

Pdf anglická verzia na stiahnutie TU